nieuws

02 nov 2000, 00:12

Politie lost meer zaken op dankzij GSM

De politie krijgt aanzienlijk meer bruikbare tips van burgers sinds de mobiele telefoon gemeengoed is. De Regiopolitie Groningen heeft daar nieuwe gegevens over bekend gemaakt.
De politie krijgt aanzienlijk meer bruikbare tips van burgers sinds de mobiele telefoon gemeengoed is. De Regiopolitie Groningen heeft daar nieuwe gegevens over bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Nederland hebben ongeveer zes miljoen mensen een GSM. Het gebeurt nu steeds vaker dat mensen een live-verslag doorbellen aan de politie wanneer ze getuige zijn van een overval, wangedrag in het verkeer of van andere incidenten.
Het aantal mensen dat het alarmnummer 112 belt met hun mobiele telefoon ligt inmiddels al boven de zestig procent. Het nieuwe landelijke politienummer 0900 – 8844, dat eind september bij alle Nederlandse politiekorpsen is ingevoerd, wordt ook al veel met mobiele telefoons gebeld. Naar dit nieuwe nummer kunnen burgers bellen voor zeer dringende maar niet-levensbedreigende situaties. Waar ze ook bellen: ze krijgen de politie in hun omgeving. ‘Dat mensen vaker met hun GSM bellen is voor ons als politie machtig interessant. Want vroeger moesten ze eerst een telefooncel zoeken of naar huis gaan, en daar zat vaak minstens tien minuten tussen. Maar nu kunnen ze ter plekke bellen’, zegt G. Lania. Hij is projectleider van de afdeling Teleservice van de Regiopolitie Groningen.
Volgens Lania is de toenemende populariteit van de mobieltjes voor de politie goud waard. ‘Want of het nu gaat om de Bijlmerramp of om een fietsendiefstal: onze activiteiten beginnen altijd met een eerste telefoontje. En dan is het van vitaal belang dat de informatie zo goed mogelijk is’. Groot voordeel voor de politie is ook dat de meldkamer de GSM-bellers kunnen ‘coachen’ en direct kunnen aangeven waar ze precies op moeten letten. Daardoor krijgt de politie betere informatie, kan men effectiever en sneller optreden en de dichtstbijzijnde surveillance-wagen sturen.