nieuws

07 apr 2001, 00:12

Politie kan ‘omhangers’ tippelzone weren

De politie heeft nu de juridische middelen in handen om zogenaamde omhangers van de tippelzone aan de Borgholmstraat te weren. De gemeente heeft de algemene Plaatselijke Verordening zo aangepast dat mensen die niks te zoeken bij de tippelzone, zoals dealers, pooiers en vrouwenhandelaren, weggestuurd kunnen worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er werken per avond gemiddeld zo’n twintig vrouwen op de tippelzone. Daarnaast hangen er zo’n 15 mensen rond, die niet als klant komen. Het gaat volgens de politie om mannen die de tippelaarsters drugs of onderdak aanbieden, maar ook om pooiers en ‘stalkers’. Veel tippelaarsters en hun klanten voelen zich geïntimideerd door deze ‘omhangers’.
De politie had voorheen niet de juridische middelen om hen weg te sturen als zij dat nodig achtte. Op verzoek van politie en Openbaar Ministerie heeft het college van B&W nu de Algemene Plaatselijke Verordening zo aangepast dat de tippelzone op werktijden tussen zeven en twee uur ’s nachts verboden terrein is voor lieden die daar niks te zoeken hebben.
Sinds het opheffen van het bordeelverbod op 1 oktober vorig jaar hebben veel ‘illegale’ Oost-Europese raamprostituees hun werkterrein noodgedwongen verplaatst naar de tippelzone. In hun kielzog zijn ook hun ‘beschermers’ meegekomen. Ook heeft de politie vrouwenhandel gesignaleerd.