nieuws

03 mei 2001, 00:12

Politie houdt ruziende jongeren en asielzoekers uiteen in Oude Pekela

De ME heeft dinsdagavond laat groepen asielzoekers en veelal jonge Pekelders uiteen gehouden en het toegestroomde publiek op een afstand gehouden van het asielszoekerscentrum. De politie moest boze asielzoekers tegenhouden. De bewoners van het centrum dreigden uit te breken en een groep jonge Pekelders aan te vallen, die hen geprovoceerd zou hebben. De politie benadrukt dat er niet is gevochten. Een Pekelder werd aangehouden, omdat hij een fietsketting bij zich droeg. Een asielzoeker zou met een steen naar de politie hebben gegooid en is eveneens aangehouden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De directie van het asielzoekerscentrum in Oude Pekela verdubbelde dinsdagmiddag reeds voor de komende dagen de bewaking van het complex. Een ruzie tussen veelal jonge Pekelders en asielzoekers leidde maandagavond al tot een aantal spannende uren in de straten van Oude Pekela. Het zou gaan om een uit de hand gelopen ruzie, die zondag al was begonnen. De aanleiding van het conflict is nog niet duidelijk, aldus de politie en azc-directie.
Groepen van beide kampen, elke groep bestaande uit enkele tientallen personen, schreeuwden maandagavond over en weer in de straten. De politie zette tientallen mensen in om de kamphanen uit elkaar te houden, waardoor een gevecht is voorkomen. Maandag besteedde de politiek goeddeels met praten, maar dinsdagavond was het nodig politiepersoneel in te zetten om de opgewonden partijen te scheiden. Onder meer op verzoek van de directie van het azc besloot de politie dinsdagavond mensen achter de hand te houden voor het geval de ruzie weer mocht oplaaien, aldus een politiewoordvoerder. Deze grepen ook nu in voordat een treffen kon plaatsvinden.
De politie doet verder onderzoek. Tevens zullen politievertegenwoordigers overleg plegen met beide partijen. ‘’We proberen die jongens weer in het gareel te krijgen’’, zegt politiewoordvoerder Pieter Boomsma, doelend op de opstandige jeugd.