nieuws

14 sep 2000, 00:12

Politie haalt zelfgebouwde gehandicaptenauto van de weg

Een 73-jarige inwoner van Oldekerk mag niet meer in zijn zelfgebouwde 45-kilometer autootje rijden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Politieagenten hielden hem aan en moesten de man mededelen dat het verboden is een omgebouwd voertuig als gehandicaptenauto te gebruiken. De chauffeur, die geen rijbewijs heeft, had in de dorpsgarage van Doezum de versnellingen van een oude Volkswagen Transporter zo laten afstellen, dat de auto niet harder kon rijden dan vijftig kilometer per uur.
De derde en vierde versnelling van het voertuig werden geblokkeerd. Verder waren er onder meer 45 kilometer borden op de auto gemonteerd.
Maar dit alles is niet goed genoeg om de weg op te kunnen: ‘Uitsluitend een goedgekeurde brommobiel mag 45 kilometer borden voeren’, aldus de politie. Auto’s die op de openbare weg rijden hebben onder meer een verplichte typegoedkeuring nodig, iets waar een zelfbouwer niet aan kan komen.
Een officiële brommobiel kost tienduizenden guldens. De Oldekerker heeft tegen de politie gezegd dat niet te kunnen betalen. Hij wil zelf geen commentaar over de kwestie geven. De politie heeft met de Oldekerker afgesproken dat deze stopt met zijn illegale autoritten. Mocht de automobilist zich niet aan de afspraak houden, dan wordt de auto alsnog in beslag genomen.