nieuws

17 jun 2012, 10:10

Politie Groningen waarschuwt voor 'cash trapping' bij pinautomaten

In Groningen maken criminelen van een nieuwe manier gebruik om mensen geld afhandig te maken bij pinautomaten. Nu het skimmen niet meer mogelijk is hebben ze bedacht dat er een op klepje voor de geldgleuf van de geldautomaat komt. Daardoor gaat het geld niet naar de pinner, maar naar de dief.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningers kregen donderdagavond geen geld uitgekeerd van een geldautomaat. Bij een geldautomaat op de Vismarkt in Groningen probeerden mensen geld op te nemen. Toen de automaat aangaf dat de transactie voltooid was en geen geld uitkeerde, kregen pinners argwaan. Bij nadere inspectie zagen gewaarschuwde agenten dat er een aluminiumstrip op de uitgiftemond van de geldautomaat geplakt zat met dubbelzijdige tape.

Cash trapping

Sinds de beveiligingen tegen het skimmen van bankpassen, lijken criminelen hun werkterrein te verleggen naar nieuwe methoden om geld te stelen bij pinautomaten
Deze vorm van diefstal heet 'cash trapping'. De dieven plaatsen vrijwel onzichtbaar een metalen stripje op klepje voor de geldgleuf van de geldautomaat. Hier door wordt het uitgekeerde geld vast gehouden.

Pinners denken dat de geldautomaat kapot is. Het bankpasje komt namelijk wel terug, maar er komt geen geld uit de automaat. Op het moment dat de pinner wegloopt, komen de dieven het geld ophalen. De strip wordt weer terug geplaatst en het is wachten op het volgende slachtoffer.

Preventie
Als de geldautomaat niet uitbetaalt, controleer dan of het apparaat gemanipuleerd is. Roep er meteen bankpersoneel of politie bij en waarschuw omstanders. Loop niet weg maar blijf de geldautomaat. Op die manier krijgt de crimineel geen kans krijgt om uw geld mee te nemen