nieuws

20 mei 2008, 17:05

Politie Groningen probeert Segway

De politie van Groningen gaat een ronde maken langs alle bureaus in de regio om agenten kennis te laten maken met de Segway, het elektronisch aangedreven eenpersoonsvervoermiddel. De reden van de rondreis van het apparaat is de herintroductie van de Segway op de openbare weg op 1 juli. Vanaf januari 2007 was het niet meer toegestaan om de Segway in het verkeer te gebruiken. "We willen de agenten vertrouwd maken met dit relatief nieuwe vervoermiddel", aldus woordvoerder Erik van Zuidam van de politie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie onderzoekt nog of zij de Segway zelf zal gaan inzetten tijdens surveillances. Een politiewoordvoerder acht dat voorlopig onwaarschijnlijk. Als nadeel noemt hij de geringe maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. ,,Bovendien is de fiets een stuk gezonder''.

De politie verwacht niet dat de herintroductie van de Segway in het Nederlandse straatbeeld tot problemen of onveilige situaties zal leiden. Woordvoerder Van Zijdam van de politie Groningen waarschuwt wel voor het vermogen van het apparaat: ,,Het is mogelijk dat mensen na een paar ritjes overmoedig worden en denken het apparaat volledig onder controle te hebben. Met een snelheid van 25 km/u kunnen er zeker ongelukken gebeuren.”

Wie een Segway wil besturen, moet ten minste 16 jaar oud zijn. Een helm dragen is niet verplicht en een rijbewijs of bromfietscertificaat is niet nodig. Segways moeten wel beschikken over reflectoren, verzekerd zijn en voorzien van een kenteken.