nieuws

07 nov 2000, 00:12

Politie Groningen onderzoekt aanval op Armeense asielzoekers

De Regiopolitie Groningen is een onderzoek begonnen naar openlijke geweldpleging jegens een groep Armeense asielzoekers. Dit naar aanleiding van een incident afgelopen weekend waarbij een groep Armeniërs met knuppels werd belaagd en zich ternauwernood kon redden door het asielzoekerscentrum in te vluchten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In verband met de gewelddadigheden jegens asielzoekers werd zaterdagnacht al een 22-jarige man uit Westerlee in Winschoten aangehouden. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging en aanzetten tot haat en discriminatie jegens de groep van ongeveer tien Armeense asielzoekers die in het AZC in Winschoten verblijven. Het groepje was die avond in een discotheek en werd daar lastiggevallen, en geduwd. Ook kregen ze klappen en werden er discriminerende opmerkingen gemaakt.
De 22-jarige man uit Westerlee wordt ervan verdacht de aanstichter te zijn van het gedrag van de groep mannen waarin hij verkeerde. De groep AZC-ers verliet op een gegeven moment de horecagelegenheid om naar het AZC Winschoten te gaan en werd daarbij achterna gezeten door de groep die hen lastig viel. De Armeniërs vluchtten het asielzoekerscentrum in en de achtervolgers, waarvan een aantal knuppels bij zich droeg, zag dat de bewaking van het centrum de politie belde en vertrok. De politie kwam snel met meerdere eenheden ter plaatse en kon enige tijd later de man uit Westerlee in het centrum van Winschoten aanhouden.
Volgens woordvoerder H. Bouwkamp van de Regiopolitie Groningen neemt de politie de zaak hoog op en wil de politie precies weten wat er aan het incident vooraf is gegaan en of er sprake is van meer dan een incident. Volgens Bouwkamp is er voor zover bekend niet eerder sprake geweest van een dergelijk ernstige vorm van geweldpleging jegens asielzoekers in Winschoten.