nieuws

30 aug 2001, 00:12

Politie Groningen: ‘Inzetten agenten in burger tijdens KEI succesvol’

Het politiekorps van Groningen is tevreden over de inzet van agenten in burger tijdens de KEI-week en het culturele festival Noorderzon. Hoewel er maar een paar aanhoudingen zijn verricht, nam het aantal aangiften van zakkenrollerij met de helft af in vergelijking met de vorige introductieweek voor HBO en universiteit. Vorig jaar meldden zich nog 65 gedupeerden, dit jaar waren dat er 38.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie gaat er doorgaans van uit dat dit soort cijfers niet helemaal de werkelijke situatie laten zien, omdat veel mensen geen aangifte doen. In de week na de KEI waren er 26 aangiften in totaal. ‘’De vaste groep zakkenrollers was onrustig, wellicht als gevolg van de publiciteit. We hebben ze gevolgd en als het ware opgejaagd. Als je achter ze aanzit kunnen ze minder doen,’’ stelt een politiewoordvoerder.
De politie is al met al tevreden over de actie. Het inzetten van twee tot vier ‘stillen’ gedurende een aantal dagdelen in bijvoorbeeld café’s wordt volgend mogelijk weer gedaan, ondanks de betrekkelijk geringe ‘opbrengst’ wat betreft aanhoudingen. Er zijn uiteindelijk een autokraker, een exhibitionist en een fietsendief aangehouden. Voor de politie geldt echter de vermoedelijke preventieve werking als belangrijk argument door te gaan. Ook bij andere evenementen worden overigens agenten in burger ingezet, benadrukt de zegsman.
Het was tijdens de KEI en de zomerfestivals erg rustig. Zelfs bij het onverwacht drukke vuurwerkspektakel op het Blue Moon-terrein, dat dinsdagavond de afsluiter vormde van Bommen Berend 2001, bleef het kalm. Op wat jengelende jeugd die zich met hun scooters tussen de menigte begaf na, liep het los met overlast tijdens de festiviteiten rondom Groningens ontzet.