nieuws

10 jan 2001, 00:12

Politie Groningen: ‘Asielzoekers crimineler dan justitie zegt’

Asielzoekers in de regio Groningen zijn aanzienlijk crimineler dan ‘gemiddelde’ Nederlanders. Dat is de conclusie van een geheim, intern rapport van de Regiopolitie Groningen waar het Nieuwsblad van het Noorden de hand op heeft weten te leggen. De krant opent er de eerste editie vanmiddag mee.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het artikel in het Nieuwsblad van het Noorden heeft de regionale recherche in Groningen een rapport opgesteld over de criminaliteit onder asielzoekers. Daarin staat dat asielzoekers significant (bijna vijf maal vaker) criminele delicten plegen, in alle niveaus van de criminaliteit, dan de gemiddelde inwoner van Nederland. Bovendien is het aantal recidivisten onder asielzoekers groot. Volgens de politie, die het rapport niet vrij wil geven, worden de pijnlijke gegevens in de statistieken van justitie veronachtzaamd, waardoor er in het politiebeleid te weinig rekening mee wordt gehouden. ‘Het is misschien pijnlijk, maar feiten zijn wel feiten’, zo menen de samenstellers.
‘Asielzoekers Crimineler?’, zo luidt de titel van het rapport dat informeel ter kennis is gebracht aan de staatssecretaris van justitie. Meer over het rapport op pagia 3 van het Nieuwsblad.