nieuws

05 jul 2001, 00:12

Plakplastic voor ramen Noordzijde

De Grote Markt moet een stuk gezelliger worden, vindt Annie Tak (66). Mevrouw Tak is lid van het forum van de Grote Markt en voorzitter van de Vereniging Wijkopbouw van het Oosterpark.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Als voorbeeld van een gezellig plein noemt ze Drachten: “Daar hebben ze een mooi plein met grote bomen en veel bankjes. Dat geeft een veel leuker aanzicht dan een kale markt,” vindt ze. De bankjes die nu op de Grote Markt staan, langs de terrassen van de Zuidzijde, vindt ze maar niks. Het zijn er te weinig en bovendien trekken deze zitplaatsen de verkeerde mensen aan, aldus het forumlid. Liever zou ze zien dat er juist “heel veel” banken op de Grote Markt komen te staan. “Dan kan het ongure volk niet alle plaatsen bezetten en blijft er genoeg zitruimte over voor het winkelend publiek.”
Gezelligheid creëer je ook door het aanleggen van veel groen, vindt mevrouw Tak. “Bij ons in het Oosterpark hebben ze onlangs allemaal plantenbakken geplaatst. Dat ziet er ontzettend gezellig uit. Zoiets zouden we ook op de Grote Markt moeten hebben.” Ze ziet het helemaal voor zich: tussen het groen gezellig uitrusten op bankjes en dat in het centrum van de stad. Als het even kan wil mevrouw Tak dan ook nog een speelvoorziening voor de kinderen op de Grote Markt. “Op het plein in Assen staat voor de kinderen een draaimolen. Hartstikke leuk en ook nog handig: dan kunnen de ouders winkelen terwijl de kinderen aan het spelen zijn.”
Mevrouw Tak kan zich nog van vroeger herinneren dat ze als klein meisje samen met haar moeder de stad in ging. “In die tijd was de Grote Markt veel mooier en in mijn herinneringen ook veel drukker.” Met name de panden en huizen van voor de oorlog waren veel aantrekkelijker, zegt ze. “De gebouwen van deze tijd, zoals het Waagstraatcomplex, zijn veel te strak. Ze hebben geen versieringen of mooie motieven en dat vind ik jammer.” Om de gebouwen op te vrolijken heeft ze ook nog wel een idee: plakplastic voor de ramen. “Dat zie je ook wel bij kleuterscholen. Als je die dingen op de ramen aan de Noordzijde zou plakken, ziet het er veel fleuriger uit. Bovendien haal je ze er zo weer af.”