nieuws

24 apr 2013, 16:04

Philip Freriks werkt mee aan jongerenvoorstelling over oorlog

Op zaterdag 4 mei brengen het Noord Nederlands Toneel (NNT) en Theater na de Dam de jongerenvoorstelling 'Aan die komen' in de Folkingestraat, de voormalige Joodse buurt van Groningen. Deze voorstelling, onder regie van Anika Abbing, kwam tot stand in samenwerking met onder andere Philip Freriks, oud-journalist en voormalig presentator van het NOS Journaal.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoe is het om jong te zijn als je land in oorlog is? In de theatervoorstelling Aan die komen nemen jongeren uit Groningen het publiek mee door de voormalige Joodse buurt van hun eigen stad. Tijdens deze theatrale wandeling stellen ze het publiek voor aan de jongeren van toen: ouderen die hen openhartig vertelden over hun jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verhalen over doodgewone gebeurtenissen, die juist door de context van de oorlog een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten.

Naast de verhalen van ouderen, bevat de voorstelling bijdragen van NNT-actrice Joke Tjalsma en oud-journalist en –anchorman Philip Freriks. In een ingesproken tekst vertelt Philip het aangrijpende verhaal van Jantje, zijn oudere broer die per ongeluk werd doodgeschoten op de dag van de bevrijding.

De voorstellingwordt mede mogelijk gemaakt door de winkeliers van de Folkingestraat, de Synagoge, vrijwilligers en kunstenaars uit Groningen.

De première van Aan die komen vindt plaats op zaterdag 4 mei om 21.00 uur in de Folkingestraat. Daarna volgens nog voorstellingen op zondag 5 mei om 13:00 uur en 16:00 uur.

Voor meer informatie en reserveringen: www.nnt.nl.