nieuws

04 aug 2001, 00:12

Pharma Bio-Research begint testhospitaal in AZG

Pharma Bio-Research, één van de grootste Europese instituten voor geneesmiddelenonderzoek, opent in september in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) een afdeling waar nieuwe medicijnen op zieke mensen worden getest. Tot dusver hield Pharma zich voornamelijk bezig met het onderzoek van medicijnen op gezonde mensen. Het is het eerste grote testcentrum voor medicijnen op zieken in Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ook de samenwerking tussen een commercieel onderzoeksinstituut en een academisch ziekenhuis is volgens directeur J. Hendriks uniek te noemen.
Het nieuwe centrum gaat 32 bedden en dertig personeelsleden tellen. Met de stichting van het testhospitaal zijn ,,enkele miljoenen’’ gemoeid. Het onderzoek richt zich vooralsnog voornamelijk op mensen die wel ziek zijn, maar voor de behandeling van hun ziekte normaliter niet in een ziekenhuis hoeven te liggen. ,,Het gaat om kwalen als suikerziekte, allergieën, een hoge bloeddruk, overgewicht, astma, huidaandoeningen, Alzheimer of hartziekten’’, verduidelijkt Hendriks. De patiënten die voor het onderzoek zullen worden gebruikt, zullen net als ‘gezonde’ testpersonen middels advertentiecampagnes worden geworven.
Het is niet ondenkbaar dat op langere termijn ook ‘echte’ patiënten van het AZG voor onderzoek gebruikt gaan worden. ,,Mocht het zover komen, zullen ze daarover eerst uitgebreid worden geïnformeerd’’, stelt woordvoerder R. Verhagen van het AZG gerust. ,,Het is zeker niet zo dat iedereen die in het ziekenhuis ligt nu automatisch als proefkonijn voor medicijnonderzoek dient.’’
Voor zover Pharma-directeur Hendriks bekend is, zijn er in zelfs in Europa geen testhospitalen te vinden van deze omvang. ,,Nederland loopt in Europa überhaupt voorop als het gaat om het uittesten van medicijnen, ook op gezonde mensen’’, weet hij. In Amerika zijn samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen en commerciële geneesmiddelenleveranciers gebruikelijker.