nieuws

26 sep 2001, 00:12

Peter Verschuren (SP): Gemeente heeft geen taak in ontwikkeling Noordzijde

De gemeente moet de ontwikkeling van de Noordzijde aan particulier initiatief overlaten. Dat zegt SP-fractievoorzitter Peter Verschuren. “De panden daar zijn in particuliere handen, dus wij zien daar geen rol voor de gemeente.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is een visie die je eerder van een liberaal dan een socialist zou verwachten, dat moet ook Peter Verschuren toegeven. “Het verbaast mij dat partijen als de VVD, die altijd pleiten voor een terughoudende rol van de overheid, nu ineens zeggen dat de gemeente hier een belangrijke rol in te spelen heeft.”
De SP pleit voor deze terughoudende rol om een duidelijke scheiding tussen publieke taken en private belangen te behouden. “Op het moment dat de overheid het voortouw neemt en niet de middelen heeft om iets af te dwingen, dan raakt zij afhankelijk van bedrijven die vervolgens hun verlanglijstjes kunnen inleveren. Dat zag je ook bij de eerste Grote Markt-plannen. Als ik de baas van V&D was, zou ik ook om een parkeergarage vragen. Maar zulke situaties moeten worden voorkomen”, zegt het Groningse gemeenteraadslid.
Een terughoudende rol van de overheid betekent dat de ontwikkeling van de Grote Markt langzamer zal gaan en dat eventuele nieuwbouw minder eenheid zal vertonen. Dat neemt de SP voor lief. Peter Verschuren: “Zo erg is het niet als alles wat langzamer gaat en ieder zijn eigen pand onder handen neemt. Laten we alsjeblieft niet de oorlog over willen doen door alles in één keer plat te gooien. Een stad is als een levend organisme, dat zich steeds blijft ontwikkelen.”
Voor Peter Verschuren heeft de gemeente wel een belangrijke rol te spelen in het verbeteren van de Grote Markt zelf. “De markt moet een open plein blijven, zonder fonteinen dus. Maar het plein kan wel aantrekkelijker worden gemaakt door her en der bomen en bankjes te plaatsen.” Het idee van een groot theater aan de Oostzijde vindt hij nog voorbarig. Maar het belangrijkste vindt Verschuren toch dat er geen parkeergarage onder de Grote Markt komt. “Wij hebben destijds het comité Geen Gat in de Grote Markt gesteund, omdat we het idee hadden dat de politiek op dit terrein voor een zak geld was gezwicht. We wilden de vraag stellen wie het in deze stad voor het zeggen had.”
Ook nu heeft Peter Verschuren nog het nodige wantrouwen ten opzichte van de gemeente. Hij vreest dat het Forum een manier is om –via een achterdeur- alsnog de plannen voor een parkeergarage te verwezenlijken. “Mijn analyse is dat men nu aanstuurt op een parkeergarage honderd meter verderop. Dus niet onder de Grote Markt, maar vlak ernaast. Dat kan volgens ons niet de bedoeling zijn.” Maar volgens Verschuren neemt de gemeente wel een groot risico met het Forum, omdat het debat alle kanten op kan gaan.