nieuws

19 dec 2008, 09:09

Peter R. de Vries ontmaskert Reinier Smit

Reinier Smit, die deze zomer werd veroordeeld voor de moord op zijn vrouw Gonda uit Hoogezand, wordt aankomende zondag in het misdaadprogramma van Peter R. de Vries ontmaskerd. De Vries weet het plan van Smit, om onder de moord op zijn vrouw uit te komen, te verijdelen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens De Vries heeft Smit in de gevangenis in Ter Apel een geraffineerd plan beraamd om onder zijn straf uit te komen. Hij wil een medegevangene de schuld op zich laten nemen en belooft hem hiervoor veel geld. De medegevangene speelt het spel mee met Smit en komt details te weten die tot dan toe alleen bij de politie bekend waren. De medegevangene van Reinier Smit neemt contact op met Peter R. de Vries en de politie en doet het hele verhaal uit de doeken.

Het lichaam van 30-jarige Gonda wordt december 1996 aangetroffen in het afgebrande huis van de familie Smit in Hoogezand. Omdat de kluis leeg is, er lag drieënhalve ton aan guldens in, is de eerste gedachte van de politie dat Gonda is omgebracht bij een inbraak of een overval, waarna brand is gesticht. Maar al snel komt echtgenoot Reinier in het vizier. Hij heeft speelschulden, ruzie met zijn vrouw over zijn gokverslaving en naast een motief haar te vermoorden een zwak alibi. Maar hard bewijs tegen hem ontbreekt heel lang. Het duurt toch nog 12 jaar eer Reinier wordt veroordeeld; dat gebeurt in juni van dit jaar.