nieuws

08 jan 2001, 00:12

Pestvogels doen aan acrobatiek op Groningse Ringweg

Een invasie pestvogels is neergestreken in de bosjes langs de Groningse Ringweg. De diertjes, die normaal gesproken in Noord-Scandinavië en op de Russische taiga wonen, hebben vanwege een tekort aan voedsel en overbevolking hun heil gezocht in Noord-Nederland en vechten nu met Groninger vogeltjes om de beschikbare bessen in Beijum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vogeltjes hebben een roze met bruine kuif en een zwarte streep door hun ogen. Ze zijn niet buitengewoon klierig, zoals hun naam wellicht doet vermoeden, maar werden in vorige eeuwen wel gevreesd: ,,Als ze opdoken brak vlak daarna vaak een pestepidemie uit,’’ weet vogelkenner en natuurfotograaf S. Dusseljee.
De beestjes hebben evenwel niets te maken met enge ziekten. ,,Het was gewoon stom toeval’’, denkt Dusseljee. ,,Het zijn invasiedieren: eens in de zoveel tijd zijn er te veel van, en dan vertrekken grote groepen en masse naar andere plaatsen in West-Europa.’’
Volgens Dusseljee zijn pestvogels ware acrobaten en weten ze zich in struiken en heggen in de meest vreemde houdingen te wringen om bessen te bemachtigen. Ze zijn absoluut niet schuw, omdat ze van de taiga meestal weinig negatieve ervaring hebben met mensen.