nieuws

23 nov 2000, 00:12

Pastores Bisdom Groningen raken vertrouwen kwijt in bisschop Eijk

Priesters en pastoraal werkers in het Bisdom Groningen zijn het vertrouwen kwijt in bisschop Eijk van Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de voorzitter van de vereniging van pastoraal werkenden in het bisdom Groningen, de Dokkumer priester P. Verheyen, luistert de Groningse bisschop, die een jaar geleden werd geïnstalleerd, veel te weinig naar parochiebesturen en pastores.
Directe aanleiding voor kritiek op de bisschop vormt de benoeming van een nieuwe pastoor in de St. Martinusparochie, de kathedrale parochie in Groningen. Daar benoemde bisschop Eijk onlangs drs. R. Wagenaar uit Maastricht. Dat gebeurde tegen het advies en de zin in van het parochiebestuur en pastores die de nieuwe pastoor veel te behoudend vinden.
Volgens Verheyen is het niet de eerste keer dat de bisschop priesters aantrekt, tegen het advies van parochiebesturen. Volgens Verheyen hoort de bisschop de bezwaren van de parochiebesturen tegen zijn keuzen wel aan, hetgeen hij volgens kerkelijk recht ook verplicht is, maar luistert hij niet echt. Ook is de vereniging van pastoraal werkenden zeer ongelukkig met het feit dat de bisschop in een brief heeft laten weten dat pastoraal werkers – zijnde niet-priesters – zich niet langer pastor mogen noemen.
De vereniging van pastoraal werkenden in het bisdom Groningen, dat de drie noordelijke provincies en de noord-oostpolder omvat, heeft de bisschop laten weten steeds minder vertrouwen in hem te hebben. Bij deze vereniging is tachtig procent van de tachtig noordelijke pastores aangesloten. De vereniging is niet van plan verdere actie te ondernemen. ‘We hebben onze bezwaren kenbaar gemaakt en we zullen in gesprek blijven, in de hoop dat de bisschop toch nog echt naar onze argumenten gaat luisteren’, aldus Verheyen.