nieuws

07 dec 2000, 00:12

Parochianen St. Martinusparochie weigeren bijdrage uit protest tegen Eijk

Parochianen van de Groningse St. Martinusparochie weigeren uit protest over de benoeming van de nieuwe pastoor Wagenaar de jaarlijkse kerkbijdrage te betalen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ze zijn het niet eens met bisschop W. Eijk die Wagenaar aanstaande zondag, tegen de zin van veel parochianen en het kerkbestuur in, laat installeren als nieuwe pastoor. De nieuwe pastoor wordt beschouwd als erg recht in de leer en zou daarom ongeschikt zijn voor de Groningse kerspel.
Eijk stuurde vorige week het bestuur van de St. Martinusparochie naar huis nadat het bestuur zijn besluit unaniem had bekritiseerd. Het parochiebestuur is het niet eens met de behoudende opvattingen van Wagenaar omtrent de vieringen en de pastorale en diaconale zorg.
Bovendien steekt het veel parochianen dat bisschop Eijk en de benoemde pastoor oude vrienden van elkaar zijn. Eerder deze week stuurden vier Groningse parochiebesturen al een steunbetuigingbrief naar het ontbonden bestuur. ,,Wij betreuren de gang van zaken zeer’’, zo meldden de parochiebesturen van Groningen, Haren, Hoogkerk en Eelde/Paterswolde in het schrijven.
De bisschop heeft nu een tijdelijk bestuur benoemd om maatregelen te nemen voor een spoedige vorming van een nieuw parochiebestuur. A. van Loenen, de oud-vice-voorzitter van het bestuur, bestrijdt de lezing van het bisdom dat het bestuur alle gelegenheid heeft gehad zijn visie op de benoeming kenbaar te maken.