nieuws

19 okt 2000, 00:12

Parkeergarage Lyon inspireert B en W van Groningen

De gemeente Groningen laat zich inspireren door een beroemde parkeergarage in Lyon. B en W van Groningen hebben althans een bezoek gebracht aan Lyon om daar een kijkje te nemen in- en boven een ondergrondse parkeergarage.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De garage aldaar is in architectuur-kringen beroemd en diende ook al ter inspiratie van de parkeergarage aan het Guyotplein, die de architectuurprijs 1999 won.
Volgens woordvoerder Alfred Kazemier van de gemeente Groningen is het niet ongebruikelijk dat B en W zich in het buitenland oriënteren. In Lyon keek het college overigens niet alleen naar het ondergrondse gedeelte van de garage, maar juist ook naar de inrichting van de bovengrondse, openbare ruimte. Zo werden onder meer de fraaie straatverlichting en fonteinen in de stad bekeken.
Bovendien werden in Lyon nog de stationshal van de TGV bewonderd en werd een lichtlaboratorium van Philips bezocht. Overigens laat ook de coördinerend architect voor de plannen voor de Nieuwe Noordzijde, Jo Coenen, zich mede inspireren door Franse voorbeelden. Bij de presentatie van zijn plannen liet hij beelden zien van zeer lichte, ondergrondse ruimten naar het voorbeeld van zalen in Versailles. Voor meer en uitvoerige informatie over de Grote Markt kunt u terecht op de site van de Nieuwe Noordzijdehttp:// www.nieuwenoordzijde.nl