nieuws

30 aug 2000, 00:12

Paardencrematorium voor plechtig afscheid geliefde dieren

Een verwachte wijziging van de Destructiewet moet het op korte termijn mogelijk maken speciale crematoria voor paarden en pony’s te beginnen. Nu nog gaan dode paarden naar een destructiebedrijf of slagerij. De strenge Destructie- en milieuwetgeving stond de bouw van een crematorium tot nu toe in de weg

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Voor vele paardeneigenaren is dat moeilijk te aanvaarden. Sommige gaan zelfs zo ver, dat ze hun overleden paard in de tuin begraven. Een eventuele boete van duizend gulden hebben ze daar graag voor over’, aldus initiatiefneemster A. Boerhof uit Schildwolde. Zij wil in Slochteren een paardencrematorium starten en heeft daar een half miljoen gulden voor begroot. Een paardencrematie gaat tussen de vijftienhonderd en zeventienhonderd gulden kosten. Minister Brinkhorst van Landbouw heeft Boerhof toegezegd nog dit jaar met een wetsvoorstel te komen, dat de bouw mogelijk maakt.
Boerhof richtte drie jaar geleden de Stichting Noordelijk Paardencrematorium ‘The Heaven’ op. ‘In Engeland bestaan paardencrematoria allang. De crematie van een paard is daar een plechtig gebeuren. Mensen kunnen zich terugtrekken in speciale ruimtes en daarbij bijvoorbeeld een kopje koffie drinken,’ aldus Boerhof.