nieuws

21 aug 2001, 00:12

Paardenbibliotheek naar Rijtuigmuseum in Leek

Het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek is in één keer een complete paardenbibliotheek rijk geworden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Al vanaf het ontstaan van het museum in 1958 waren er goede contacten met Wouter Slob, de bekende hippische journalist die talloze publikaties op zijn naam heeft staan. In zijn huis in Hoofddorp had hij zijn omvangrijke bibliotheek, begonnen door zijn vader omstreeks 1900. Deze bibliotheek werd in de loop der jaren uitgebreid met een uniek knipselarchief. Aan het eind van de eeuw bezat de inmiddels hoogbejaarde Wouter Slob zo’n vijftig meter kastplanken aan boeken en documentatie.
Inmiddels was het Nationaal Rijtuigmuseum begonnen een eigen paardenbibliotheek te organiseren. Het museum wil zijn thema verbreden met de geschiedenis van het paard in Nederland. Natuurlijk werd Wouter Slob als adviseur gevraagd. Hij was hierover heel enthousiast.
Toen de beroemde paardenjournalist onlangs overleed op 97-jarige leeftijd had hij zijn bibliotheek bestemd voor het museum in Leek. Zo kan het, na inventarisatie, voor het publiek beschikbaar komen.
Op de borg Nienoord, waar het museum zetelt, gaat in de komende tijd de zolder ingericht worden als documentatiecentrum voor de thema’s rijtuigen en paarden. Het museum ontvangt nog altijd graag boeken, foto’s en andere informatie voor zijn bibliotheek.