nieuws

18 apr 2013, 12:12

Paar duizend euro in schadefonds facebookrellen

In de pot van het Schadefonds Geweldsmisdrijven dat bestemd is voor gedupeerden van de Facebook-rellen in Haren zit tot nu toe 2550 euro. Zeven van de veertig daders hebben tot nu toe hun door de rechtbank opgelegde boete betaald, zo meldde een woordvoerster van het Schadefonds donderdag. 23 Gedupeerden hebben bij het fonds een aanvraag voor vergoeding van schade ingediend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zegsvrouw vermoedt dat het bedrag dat nu in het fonds zit de komende tijd nog zal oplopen. De meeste daders hebben van de rechter tot 1 juli de tijd gekregen om het geld over te maken. In een aantal gevallen kregen de relschoppers de tijd tot 1 september.
Als alle boetes binnen zijn, zou er 17.450 euro in de pot moeten zitten.

De schadebedragen waarvoor gedupeerden een vergoeding hebben aangevraagd, lopen uiteen van enkele tientjes tot 1500 euro, zegt de zegsvrouw. ,,Het varieert van een kapotte fiets tot ruitschade.”

Relschoppers die de boete niet betalen, zijn nog duurder uit, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM). Alle daders die van de rechter geld naar het fonds moeten overmaken, hebben ook een voorwaardelijke geldboete gekregen. Die straf wordt dan omgezet in een onvoorwaardelijke boete.