nieuws

06 sep 2001, 00:12

Overname Frisian Shipyard Welgelegen bijna rond

Frisian Shipyard Welgelegen (FSW) in Harlingen wordt zo goed als zeker overgenomen door Bodewes Volharding uit Foxhol. Dit heeft de bewindvoerder van de scheepswerf woensdag bekendgemaakt. Het enige dat een overname nog in de weg staat is een stemming van het personeel en de schuldeisers over het akkoord.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verwachting van bewindvoerder E. Rotshuizen en Frisian-directeur P. Ressenaar is dat zowel personeel als schuldeisers instemmen met een overname door Bodewes. ,,Er zijn nog wel enkele hindernissen te nemen'', aldus Rotshuizen. ,,De achtergestelde leningen en de stem van grootaandeelhouder en oud-directeur C. van der Schoot. Toch ben ik ervan overtuigd dat het goed afloopt.''
Van der Schoot bezit 47 procent van de aandelen van Frisian Shipyard Welgelegen. De oud-directeur en grootaandeelhouder ziet niets in de overname door Bodewes. Hij wil dat FSW door Barkmeijer uit Strobos wordt overgenomen. Deze variant is door de bewindvoerder onderzocht, maar was volgens Rotshuizen ,,te vaag''.
Bodewes heeft toegezegd 39 personeelsleden van FSW over te nemen. Op dit moment werken er nog 160 mensen bij de Harlinger werf. Omdat bij aandeelhouder Scheepswerf Bijlsma de angst bestond dat Bodewes de Harlinger werf binnen twee jaar zou verkopen, heeft de directeur van Bodewes de garantie gegeven dat FSW verder uitgebouwd zal worden en binnen vijf jaar niet van de hand wordt gedaan.
Een eventueel faillissement van FSW, dat sinds begin augustus in surseance van betaling verkeert, zou de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) ettelijke miljoenen guldens kosten. De Friese werf kwam in de problemen na het afblazen van een order voor de bouw van een olietanker. De scheepswerf heeft een schuld van circa f 30 miljoen.