nieuws

31 jul 2000, 00:12

Oudste Nederlandse balzaal in Groningen terug in oude luister

Een - bijna - unieke zeventiende eeuwse balzaal in de borg Nienoord in het Groningse Leek krijgt een ingrijpende opknapbeurt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zaal is in Nederland heel bijzonder, mede dankzij de wandpanelen die er in 1685 voor werden gemaakt door de Groningse schilder Herman Collenius. Er is elders in Nederland nog maar één vergelijkbare zeer oude zaal, namelijk op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. De overige Nederlandse balzalen zijn veel jonger.
Dankzij een subsidie van de Wassenbergh-Clarijs Fonteinstichting kan de borg – een van Groningens toeristische trekpleisters - de panelen van Collennius laten herstellen. De restauratie is in de herfst klaar. Woordvoerder Luc Eekhout kan zich er nu al op verheugen. ’We hebben straks een schitterende balzaal waar je de sfeer van de zeventiende eeuw kunt proeven.’ De panelen hebben enorme afmetingen, van drie bij achttien meter. ‘Als ze straks klaar zijn sta je echt in een prachtig kunstwerk’, verwacht hij. Op de panelen schilderde Collennius taferelen uit de Griekse mythologie.