Nieuws

Ouderenzorg Noord-Nederland wil zich verbinden met vluchtelingen

Binnen de drie noordelijke provincies hebben ouderenzorgaanbieders het initiatief genomen om zich te verbinden met vluchtelingen uit Oekraïne. De intentie is om dat te doen op een manier die passend en gewenst is voor de betreffende vluchteling, bijvoorbeeld door het hebben van contact of het bieden van een daginvulling.


Leestijd: 1 minuut

Ouderenzorg Noord-Nederland wil zich verbinden met vluchtelingen
Ouderenzorg Noord-Nederland wil zich verbinden met vluchtelingen

Naast de aanbieders zijn ook het mbo- en hbo-onderwijs uit de drie provincies betrokken, evenals ZorgpleinNoord als werkgeversorganisatie voor de zorg in onze regio. Bij de eerste gezamenlijke overleggen was ook VluchtelingenWerk actief betrokken.

De intentie is om vluchtelingen de mogelijkheid te geven, indien gewenst, zich te verbinden met ouderenzorg in onze provincies. Dit verbinden kan op verschillende manieren plaatsvinden, wat maar passend en gewenst is op dat moment voor de betreffende vluchteling. Het kan gaan om het hebben van contact met mensen, invulling van de dag en/of de taal te leren door bijvoorbeeld het doen van vrijwilligerswerk. Ook het ontvangen van een taalcursus in combinatie met het leren over zorg in Nederland of het inzetten van de in Oekraïne verkregen kennis over zorg in onze ouderenzorg is een mogelijkheid.

De eerste acties vanuit de werkgevers zullen gericht zijn op het contact maken met vluchtelingen om van hen te horen wat zij nu en op termijn wenselijk zouden vinden.