nieuws

23 okt 2001, 00:12

Ouderenbonden Groningen boos op bank wegens opname limiet voor contant geld

Ouderenbonden hebben een klacht ingediend bij de hoofddirectie van de SNS bank wegens het instellen van een limiet voor het opnemen van contant geld. Klanten kunnen voortaan aan de balie van deze bank uitsluitend contant geld opnemen wanneer het gaat om bedragen vanaf elfhonderd gulden. Voor kleinere bedragen zijn de klanten voortaan aangewezen op de geldautomaat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gezamenlijke Groningse ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB vinden dat een zeer slechte ontwikkeling voor de ouderen en gehandicapten onder de klanten van deze bank. Volgens de ouderenbonden is er een kleine groep ouderen en gehandicapten die zich niet veilig voelt bij de pinautomaten bij de muur. ‘Het is een kleine moeite om hen van dienst te zijn. En bovendien een klein teken van beschaving, want wanneer zij gewoon bij de bank terecht zouden blijven kunnen, dan worden zij niet afhankelijk van familie of kennissen’, zegt woordvoerder H. Bijlsma.
In een brief aan de hoofddirectie wijzen de bonden er op dat in augustus en september vrijwel de gehele Tweede Kamer minister Zalm gevraagd had met de banken te praten om er voor te zorgen dat ouderen en gehandicapten ook in de toekomst voor kleinere bedragen aan de balie terecht zouden kunnen. De minister had de Kamer laten weten voor het einde van het jaar verslag te doen van het resultaat van de gesprekken, maar volgens de ouderenbonden duurt dat allemaal veel te lang. Daarom hebben ze nu al de brief naar de hoofddirectie gestuurd.
Volgens de ouderenbonden moet het voor de banken mogelijk zijn om op een creatieve manier rekening te houden met de onveiligheidsgevoelens. ‘Hang geldautomaten op in publieke ruimten als winkels, bibliotheken, ziekenhuizen of verzorgingshuizen. De aanwezigheid van veel mensen levert een veilig gevoel op. Het zou helemaal mooi zijn wanneer de banken de automaten evenwichtig zouden verdelen over de wijken’, aldus de boze ouderen.