nieuws

03 mei 2001, 00:12

Ouderen handig met elektronische Tripperpas

Oudere Groningers blijken prima met een nieuwe elektronische buskaart, de Tripperpas, overweg te kunnen. Dit in tegenstelling tot de verwachting dat deze groep problemen met de bediening zou hebben, net als bij het pinnen. Maar de revolutionaire buskaart is zeer populair, blijkt uit onderzoek van het openbaar vervoerbedrijf Arriva. Tien procent van de vierduizend gebruikers bestaat inmiddels uit ouderen, een veelvoud van het verwacht percentage.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er wordt veel reclame gemaakt voor de pas in de ouderencentra in de stad. De aanstaande passagiers krijgen les in het gebruikt van het kaartje. Ze oefenen daarbij met testpassen en een instructieset die eerder is gebruikt om buschauffeurs met het systeem vertrouwd te maken.
De Tripperpas is een op een bankpasje lijkend plastic kaartje dat bij zowel het in- als uitstappen een paar tellen bij een elektronisch oog gehouden moet worden. Een computersysteem berekent vervolgens het aantal verreden zones. De afrekening volgt later via automatische incasso, een betalingswijze die uniek is in de wereld. Het meerjarige, zestien miljoen gulden kostende experiment met de pas is begin januari gestart en duurt nog tot begin 2003.