nieuws

06 sep 2001, 00:12 door André Spaansen

Oud-SP’er Sjon Lammerts wil lijsttrekker Leefbaar Nederland worden

Voormalig SP-prominent Sjon Lammerts wil de strijd aanbinden met publicist-econoom Pim Fortuyn om het lijsttrekkerschap van Leefbaar Nederland. Lammerts verwierf landelijke bekendheid als slachtoffer van de Groningse Oosterparkwijkrellen eind december 1997

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leefbaar Nederland wil volgend jaar bij de Tweede Kamer-verkiezingen tien zetels halen. De partij hoopt dat Fortuyn met zijn uitgesproken denkbeelden tot de verbeelding van veel stemmers gaat spreken.
Lammerts denkt echter dat Leefbaar Nederland ook veel baat kan hebben bij een ,,linkse rakker” als hij. ,,Pim Fortuyn spreekt net als ik recht voor z’n raap”, stelt Lammerts, ,,maar het is een echte solist: ik denk dat hij het in de Kamer heel moeilijk krijgt als hij met anderen samen moet gaan werken.”
Het voormalig SP-Statenlid rekent vooral op de steun van de noordelijke LN-leden. ,,Leefbaar Nederland is vooralsnog toch weer een Randstedelijk kliekje”, lamenteert hij. ,,Terwijl in het noorden ook heel veel potentiële kiezers zitten. Den Haag lijkt alles voorbij Zwolle structureel te negeren. Dat gat zou LN heel goed op kunnen vullen.” Overigens deelt Lammerts de ideeën van Fortuyn over onderwijs, zorg, openbaar vervoer en minderheden.
Mocht Lammerts niet als lijsttrekker worden gekozen, is hij ook beschikbaar als regulier kamerlid voor de nieuwe partij. Leefbaar Nederland geeft vooralsnog geen reactie op de kandidatuur van Lammerts. Het congres buigt zich half november over het lijsttrekkerschap. De aanmeldingstermijn voor het ambt sluit 30 september.