nieuws

07 jan 2013, 10:10

Oud-officier klaagt over aanpak rellen Haren

Oud-officier van justitie Henk Marquart Scholtz vindt dat de burgemeester van Haren, de korpschef van de politie en de hoofdofficier van justitie hebben gefaald bij hun aanpak tijdens de 'facebookrellen' in Haren. Dat schrijft hij in een brief, die op de site van het Harener Weekblad is gepubliceerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De oud-officier, die zelf in Haren woont, vindt dat de gezagsdragers zich schuldig hebben gemaakt aan ,,ernstig plichtsverzuim en zeer laakbare nalatigheid”. Zo is volgens hem de situatie onderschat en hebben de gezagsdragers zich niet goed voorbereid.

In de weken voorafgaand aan het Project X-feest waren er volgens Marquart Scholtz genoeg aanwijzingen dat het fors uit de hand kon lopen. Hij vindt ook dat er tijdens de rellen te weinig politie en mobiele eenheid was. Het totale optreden noemt hij ,,ongenoegzaam en amateuristisch''. De oud-officier denkt dat Haren door de rellen flinke imagoschade heeft opgelopen.

Marquart Scholtz vindt dat de gezagsdragers hun functie moeten neerleggen.

De politie en de gemeente Haren willen niet reageren op zijn klacht. Ook het Openbaar Ministerie reageert niet zolang de commissie-Cohen bezig is met het onderzoek naar het uit de hand gelopen Project X-feest. Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt de klacht wel in behandeling genomen.