Nieuws

Oud hoofddirecteur Rijksmuseum Henk van Os schenkt dertig werken aan Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft een belangrijke schenking ontvangen.


Leestijd: 2 minuten

Van 1 juni tot en met 15 september besteedt het Groninger Museum aandacht aan de belangrijke schenking die het museum onlangs mocht ontvangen van prof. dr. Henk van Os. Met deze gift verwerft het Groninger Museum meer dan dertig werken uit de privéverzameling van de voormalig hoofddirecteur van het Rijksmuseum.

Henk van Os’ levenslange liefde voor het Groninger Museum begon al in zijn jeugd. Zijn passie voor kunst (een volgens zijn vader “uit de hand gelopen hobby”) leidde toen tot kunstlessen bij W. Jos de Gruyter, toenmalig directeur van het Groninger Museum (1955 tot 1963).

De kunstlessen vormden het begin van een sterke band met het museum, die zich in zijn studententijd voortzette in het opzetten van een kunstclub, ’s avonds in het museum.

Deze periode roept direct warme herinneringen op bij Van Os: “Dat museum zo ’s avonds en dan door die donkere zalen, dat ouwige ervan, dat vond ik gewéldig.” Maar de liefde voor het Groninger Museum gaat verder dan alleen dat. Het eigentijdse aankoop- en tentoonstellings beleid van de Gruyter vormde voor hem ook een openbaring.  “Het werd een beetje een plek waar je dingen kon zien waar je niet van wist dat ze bestonden,” zegt hij, “een beetje sacraal werd het. Dat Groninger Museum, ja dat is het echt.”

Zijn belangstelling voor Groninger kunstenaars weerspiegelt zich ook in zijn verzameling die zowel werken van leden van De Ploeg omhelst, als werken van Groninger kunstenaars uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Zo worden er door deze schenking schilderijen, tekeningen en grafiek van onder anderen Wobbe Alkema, Jan Altink, Henri de Wolf, Jannes de Vries, Fie Werkman, Olga Wiese, Jo van Dijk, Ger van Elk en Martin Tissing aan de collectie van het Groninger Museum toegevoegd.

Alles tezamen vormt deze schenking een bijzonder geheel; de collectie reflecteert zowel een interessante kunsthistorische periode als Van Os’ persoonlijke band met de Groninger Kunstwereld en het Groninger Museum.