nieuws

24 jul 2000, 00:12

Organisaties tegen geweld bundelen krachten

De vele comités tegen geweld gaan samenwerken. Ze denken dat het geweld in de samenleving zo effectiever bestreden kan worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De nieuwe vereniging gaat Landelijke Organisatie voor Veiligheid en Respect (LOVR) heten en wil alle vormen van geweld bestrijden: geweld op straat, huiselijk geweld, kindermishandeling, kindermoorden, maar ook pesten op school. Ook wil de vereniging slachtoffers hulp bieden. Tijdens de Dag tegen het Geweld op 29 september wil de organisatie voor het eerst van zich doen spreken.
Volgens woordvoerder Kees Peeters wordt de LOVR een ondersteunend platform voor landelijke acties. Bovendien kunnen bijvoorbeeld aanvragen van subsidies gecoördineerd worden. Door bundeling van kennis hoopt de organisatie in de toekomst ook als landelijke vraagbaak te kunnen fungeren. Peeters benadrukt dat de bestaande comités tegen geweld gewoon blijven voortbestaan.
Peeters zegt dat de LOVR niet alleen acties tegen geweld wil organiseren. “Bewustwording bereik je niet door ergens tegen te zijn. We zijn voor meer respect, zoals de naam al zegt. De eerste landelijke actie zal dan ook heten “Ik teken voor respect.”
Organisaties die overwegen om mee te werken zijn Slachtofferhulp Nederland, de stichting tegen zinloos geweld, de stichting Dag tegen Geweld, de stichting Kappen Nou en de stichting Groningen Veilig. Er is een voorlopig bestuur met onder andere Jaap de Ruijter de Wildt, vader van de in 1997 vermoorde studente Anne en bekend van de Stichting Groningen Veilig. De taken moeten nog verdeeld worden.