nieuws

28 aug 2000, 00:12

Opvanghuis voor jongeren in Groningen dicht na klachten uit buurt

Een opvanghuis voor jongeren in de Mondriaanstraat in Groningen moet de deuren sluiten na aanhoudende klachten uit de buurt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om het opvanghuis voor moeilijk opvoedbare jongeren van de stichting Jeugdzorg Groningen. Volgens woordvoerder Harry Buit is het opvanghuis twintig jaar in een normale tussenwoning in de Mondriaanstraat gevestigd geweest en is het verzadigingspunt van de buurtbewoners wat betreft de tolerantie nu kennelijk bereikt. Volgens de buurtbewoners is er met name sprake van geluidsoverlast.
Eén van de buurtbewoners die klaagden was de Groningse wethouder voor jeugdzorg H. Pijlman (D66). Maar volgens Buit heeft deze zich zeer correct opgesteld en zijn wethoudersfunctie strikt gescheiden gehouden van zijn rol als buurtbewoner. Bovendien wordt het opvanghuis voor jongeren niet gefinancierd door de gemeente maar door de provincie Groningen
Jeugdzorg Groningen gaat eerst op zoek naar een nieuw onderkomen voor de opvang van de uit huis geplaatste jongeren. Pas wanneer dat nieuwe huis er is zal de opvang in de Mondriaanstraat gesloten worden. Buit zegt het te betreuren dat het Opvanghuis moet vertrekken uit de Mondriaanstraat, maar erkent dat het huis zeker voor wat overlast zal hebben gezorgd. ‘Op termijn kunnen buren daar geen begrip meer voor opbrengen. Het is net als met een scheiding. Als de rek er uit is kun je beter uit elkaar gaan’.