Nieuws

Opnieuw twee patiënten verpleegafdeling UMCG besmet; waarschijnlijk Britse variant

In het UMCG, op afdeling C2 voor hart- en longpatiënten, blijken opnieuw twee patiënten besmet te zijn met het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen op 22. Volgens het UMCG gaat het waarschijnlijk om de Britse variant.


Leestijd: 1 minuut

Maandag werd bekend dat negen medewerkers en dertien (voormalig) patiënten van de afdeling besmet zijn. Of zij inderdaad de Britse variant hebben, wordt woensdag duidelijk.

Uitstel operaties

Vanwege de uitbraak op C2 zijn er tussen de tien en vijftien thoraxchirurgische operaties uitgesteld. Spoedoperaties kunnen wel doorgaan, zegt het UMCG.

Ook zijn er maandag en dinsdag geen nieuwe patiënten opgenomen op de betreffende afdeling. Er wordt momenteel bekeken of die patienten wel op een andere afdeling kunnen worden opgenomen.

Hard aangekomen bij personeel

Manager van het Hartcentrum Marieke Gosens vertelt dat de uitbraak hard is aangekomen onder al het personeel. "Een soort van verslagenheid heerst vooral…  We hadden net meer ruimte gekregen om weer meer te mogen opereren. Nu moeten we opnieuw veel patiënten teleurstellen. Er heerst ook angst en onzekerheid. Zo veel collega’s die ineens besmet zijn, en wie volgt?"

Op C2 is het alle hens aan dek. De afdeling voor hart- en longpatiënten is nu deels een Covid-afdeling geworden en mist plots een groot aantal collega’s. “Gelukkig krijgen we veel hulp van andere afdelingen”, vertelt hoofdverpleegkundige Akkelyn Hoekstra.

Ondertussen blijft de moraal goed. “Niemand klaagt, iedereen zet de schouders eronder om er voor de patiënten en ook voor elkaar te zijn.” En hoe het met de besmette collega’s thuis gaat? “Ja, die balen enorm”, zegt Akkelyn. “Ik hoop dat het later in de week iets rustiger wordt, zodat ik ook aan hen wat aandacht kan schenken.”