nieuws

26 jul 2000, 00:12

Opnamestop delen AZG opgeheven

Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) heeft de opnamestop op de intensive care van de afdeling chirurgie en de afdeling verpleegkunde opgeheven. De ziekenhuisbacterie Serratia Marcescens, die twee weken geleden werd ontdekt, is onder controle.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Woordvoerder A. Wildeboer vermoedt dat een besmette patiënt de bacterie heeft overgedragen op een verpleegkundige, waarschijnlijk tijdens een wasbeurt. Het wordt volgens hem moeilijk om de precieze oorzaak te achterhalen. De epidemiologen van het AZG zijn nog aan een onderzoek bezig.
Nadat het ziekenhuis Serratia ontdekte werden 392 mensen onderzocht op de bacterie, maar geen van hen bleek besmet. Ook bij de drie personeelsleden die in eerste instantie drager bleken te zijn, werd de bacterie niet aangetroffen. De dertien patiënten die besmet waren zijn behandeld met antibiotica. Zij maken het goed.
De ziekenhuisbacterie Serratia is lastig te bestrijden, omdat hij resistent is voor de meeste antibiotica. Gezonde mensen ondervinden nauwelijks hinder van de bacterie, maar voor zieke mensen kan hij gevaarlijk zijn. Ziekenhuizen in Nederland hebben steeds meer moeite om bacteriële infecties te voorkomen. Veel bacteriën worden door antibiotica resistent. In buitenlandse ziekenhuizen, waar veel meer antibiotica wordt gebruikt, is de strijd tegen sommige bacteriën al opgegeven.