nieuws

10 sep 2001, 00:12

Opmerkelijk onderzoek aan RUG: koelpak goed voor MS-patiënt

Patiënten met multiple sclerose zijn gebaat bij het gebruik van een koelpak. Dat blijkt uit een opmerkelijk onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vermoeidheid waaraan deze patiënten vaak lijden wordt er door verminderd. Bovendien kunnen spierkracht en evenwicht duidelijk verbeteren wanneer deze patiënten dagelijks enkele keren een koelpak aantrekken. Dat heeft de Groningse neuroloog prof. dr. J. de Keyser vastgesteld in een onderzoek naar het gebruik van een koelpak. De resultaten van het onderzoek verschijnen deze week in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Neurlogy.
Volgens prof. De Keyser meldden MS-patiënten eerder zelf al dat hun klachten verminderen bij afkoeling. Maar daarbij ging het om subjectieve waarnemingen van de patiënten. Volgens hem is dankzij onderzoek nu voor het eerst objectief vastgesteld dat verkoeling, dankzij het gebruik van een koelpak, inderdaad leidt tot een verbetering van de situatie voor de patiënt. Tijdens de studie kregen tien patiënten bij wie de symptomen van ms verergeren in een warmere omgeving de beschikking over een koelpak. Deze moesten ze dagelijks twee tot drie keer gedurende een uur gebruiken. Bij de helft van de groep werd het pak gekoeld, maar bij de andere helft niet. Tijdens het onderzoek bleek dat bij de personen met een koelpak het evenwicht toe nam met twintig procent en de spierkracht met tien procent.
Volgens prof. De Keyser werd tot voor kort steeds gedacht dat de afname van de klachten te danken was aan de daling van de lichaamstemperatuur door de verkoeling. ‘Maar dat blijkt niet zo te zijn: de centrale lichaamstemperatuur daalde niet. Dus het gunstige effect van de verkoeling wordt ergens anders door veroorzaakt’. Die verklaring ligt waarschijnlijk in de productie van stikstofoxide. Ms-patiënten produceren namelijk meer stikstofoxide dan gezonde proefpersonen.. Uit het onderzoek bleek dat dankzij de koeling de produktie van stikstofoxide bij de patiënten met 41 procent afnam.
Prof. De Keyser gaat verder met zijn onderzoek. Nu gebleken is dat ms-patiënten die meer klachten krijgen bij warmte geholpen zijn met een koelpak, wil hij weten of er ook medicijnen ontwikkeld kunnen worden die een vergelijkbaar effect kunnen bewerkstelligen.