nieuws

03 aug 2000, 00:12

Oplichter bejaarden aangehouden

De politie heeft gistermorgen met behulp van een zoon (59) van een bejaarde bewoonster van een flat aan de Paterswoldseweg in Groningen een 35-jarige man aangehouden, die inmiddels tien gevallen van oplichting en diefstal van bejaarde mensen heeft bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De man die een zwervend bestaan heeft, belde bij de bejaarde dame aan met het verhaal, dat hij eigenlijk bij de buren moest zijn, maar dat deze niet thuis was. Of hij even mocht bellen. De zoon die dit hoorde en het niet vertrouwde verscheen vervolgens ook aan de deur, waarna de verdachte het op een lopen zette, meteen achtervolgd door de zoon. Bij de Flemingstraat werd hij gepakt, waarna de politie hem overnam en voor nader onderzoek insloot aan het bureau.
Daar heeft hij inmiddels zo rond de tien zaken bekend waarin hij geld heeft afgetroggeld en in sommige gevallen geld heeft gestolen uit woningen van bejaarden waar hij met de beschreven smoes binnenkwam. De politie sluit echter niet uit, dat er meerdere bejaarden het slachtoffer zijn geworden. De man zit voorlopig vast.
De werkwijze van de man is over het algemeen steeds hetzelfde geweest. Hij komt binnen, meestal bij bejaarden, met het verhaal dat hij even moet bellen. Hij wil bij de boven of naaste buren op bezoek maar die doen niet open of zijn niet thuis. Tijdens het zogenaamde telefoongesprek blijkt dat de ander nog geld van hem krijgt. Hij zegt dan zelf zo luid mogelijk, dat hij het geld eerst moet pinnen of dat hij misschien even iets kan lenen. Vervolgens legt hij de hoorn op en vraagt aan de mensen om hem eventjes uit de brand te helpen en een bedrag van zo rond de vijftig tot honderd gulden te lenen. Soms gaat hij verder en probeert nog iets van zijn gading te stelen. Hij probeert de bewoner uit de kamer te krijgen met de vraag of hij even een glaasje water mag. Als hij dan alleen in de kamer is, kijkt hij de kasten na en probeert daar nog iets van zijn gading te vinden. Dit is enkele keren gelukt, in een enkel geval leverde dat een paar honderd gulden op. Het gaat om een enigszins getinte man die goed Nederlands spreekt. Hij is wat aan de magere kant en heeft een goede babbel. Vermoedelijk is hij de laatste drie maanden actief geweest, voornamelijk in de stad Groningen. Hij heeft een drugsprobleem en gebruikt het geld om dagelijks aan drugs te kunnen komen. Het daarom ook waarschijnlijk dat hij dagelijks op pad was. Zij die ook slachtoffer van de man zijn geweest en dit nog niet bij de politie hebben gemeld kunnen contact opnemen met het politiebureau in Haren, telefoon 050 5995500.