Nieuws

Opkomst Groningen-Stad slechts paar procent lager dan vier jaar geleden

Het ramp-scenario voor wat betreft de opkomst is in Groningen-Stad uitgebleven. De opkomst is slechts een paar procent lager.


Leestijd: 1 minuut

De tussentijdse opkomst bij de Gemeenteraadsverkiezingen bedroeg in de gemeente Groningen om 20.00 uur: 51,8%. Dat is iets lager dan bij de vorige Gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010. Toen had om 20.00 uur 54,2 % van de kiezers de gang naar het stembureau gemaakt.

Het gaat bij de meting om een representatieve peiling onder 18 van de 135 stembureaus in de gemeente Groningen. Dat zijn grotendeels dezelfde stembureaus als bij de vorige Gemeenteraadsverkiezingen. Kiezers mogen echter in elk stemlokaal binnen de gemeente stemmen en kunnen dat dus doen op een andere plek dan de vorige keer. Daarom kan de peiling iets vertekenen.

De 135 stembureaus in Stad gingen vanmorgen om 7.30 uur open en sluiten om 21.00 uur. Er zijn dit keer 164.905 stemgerechtigden in de gemeente Groningen. Kiezers moeten een stempas én een geldig identiteitsbewijs meenemen om te mogen stemmen.