Dit is een opinie van Tom Rustebiel, raadslid voor D66 in de gemeenteraad van Groningen.
De reacties uit de sector zijn dan ook verbaasd. Men voelt zich overvallen door het besluit. Hoe kan het in een korte tijd zo keren? Waar is de onderliggende onderbouwing? En waarom zijn de culturele partijen niet betrokken? D66 sluit zich aan bij deze verwondering.
Aan de vooravond van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen waren de uitgangspunten voor de Nieuwe Poort helder. Er was een locatie gekozen, het concept was uitgewerkt en hoe de financiering geregeld kon worden was in beeld. Na de verkiezingen gingen partijen die voor én tegen waren samen besturen. In de bijna drie jaar die daarop volgden werden geen knopen doorgehakt.
Doordat de cultuurwethouder nauwelijks een rol lijkt te spelen, ontspint de discussie zich vooral in het domein van de ruimtelijke ordening. Alleen al door de weifelende houding verging de tijd en stegen de bouwkosten enorm. Politiek gezien wellicht geen ongewenste ontwikkeling voor sommige partijen in de coalitie. Maar het collegebesluit roept tal van vragen op. Waarom wijkt het college af van het het eigen coalitieakkoord en het raadsbesluit? Waar zijn de cijfers die aantonen dat wat het college voorstelt een financieel betere optie is? Wat betekent splitsing voor de exploitatie en de culturele waardepropositie? Waar moeten ESNS, NNO en anderen terecht tijdens de verbouwing en welke impact heeft dit voor hen?
En minstens zo belangrijk: met de Nieuwe Poort werkte het college aan één concept voor muziek en cultuur, wat is nu de conceptuele gedachte? De fractie van D66 is van mening dat het college wel met een héél goed verhaal moet komen om deze ommezwaai te onderbouwen.
We zijn blij dat de Suikerzijde van tafel is, maar splitsing betekent hogere exploitatiekosten, een transitieperiode met hoge kosten, druk op onze propositie als cultuurstad en onzekerheden voor de betrokken partijen. Bovendien: de popzaal is niet geschikt als tijdelijke plek voor bijvoorbeeld ESNS en NNO.
Mocht het verhaal van het college zo overtuigend zijn dat één muziek- en cultuurcentrum echt onmogelijk is, dan vraagt D66 zich af of het niet beter is om de popzaal in de huidige Oosterpoort te positioneren. Er zijn genoeg parkeerplekken in de buurt en met een volledig nieuw cultuurcentrum achter het station zit je niet met torenhoge overgangskosten en het op de helling zetten van bijvoorbeeld NNO en ESNS. We reikten dit als noodscenario aan, maar hoorden er niets meer over. Waarom riep het college de raad in februari überhaupt nog bijeen voor input?
Groningen heeft ambitie nodig. We deden het bij het Groninger Museum. We deden het bij het Forum Groningen. Laten we het nu óók doen bij het nieuwe muziek- en cultuurcentrum. Want alleen op die manier blijft Groningen de aantrekkelijke en bruisende cultuurstad die het altijd al was én zetten we een grote stap voorwaarts.