nieuws

08 jan 2013, 11:11

Open TBC bij medewerker Martini Ziekenhuis

Bij een medewerker van het Martini Ziekenhuis is afgelopen weekeinde open longtuberculose geconstateerd. Alle collega’s en zestien patiënten met wie de medewerker contact heeft gehad, zijn geïnformeerd en worden door de GGD onderzocht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De medewerker is onmiddellijk in isolatie opgenomen en gestart met een op tuberculose gerichte behandelingskuur. De medewerker kwam medio december met klachten terug van vakantie, heeft nog drie dagen gewerkt en zich daarna ziek gemeld. De GGD Groningen screent de verdere sociale contacten van de betreffende medewerker.

Volgens het Martini Ziekenhuis worden medewerkers en patiënten die niet ingeënt zijn tegen tuberculose begin februari opgeroepen voor een Mantoux-test. Dat is een prikje in de huid van de arm die na drie dagen wordt afgelezen. Vanwege de incubatietijd kan dan pas besmetting met tuberculose worden geconstateerd. Medewerkers en patiënten die wel een inenting hebben gehad, worden in de tweede week van februari opgeroepen voor een thoraxfoto. Patiënten die niet door het ziekenhuis en/of GGD zijn benaderd, vallen niet in de risicogroep.

Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte. De bacterie is overdraagbaar als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en de ander de bacterie inademt. De kans is bij gezonde mensen uiterst gering dat de ziekte tuberculose zich ontwikkelt.