Cultuur & Uitgaan

Open ateliers Groningen: unieke manier om hedendaagse kunst te kopen

Zondag 4 maart opent Jan Schlimbach (Journalist Dagblad van het Noorden) een bijzondere expositie ter gelegenheid van tien jaar open ateliers Groningen City. Deze open ateliers zijn een bijzondere manier om voor relatief weinig geld prachtige hedendaagse kunst te kopen van Groninger kunstenaars.


Leestijd: 1 minuut

Deelnemende Kunstenaars zijn: Nelleke Allersma, Jan Dits, Ynskje Penning, Carla de Winter, Heleen van der Tuin en Ineke Nienhuis

Elf jaar geleden startte in Januari 2001 het open Atelier Project toen Nelleke Allersma in haar eentje begon met haar atelier open te stellen op de eerste zondag van de maand.

Ze wilde zich niet langer meer verbinden aan galeries, maar een vrij en onafhankelijk kunstenaarsschap nastreven.

De eerste twee maanden gebeurde er niets ,maar in de derde maand verkocht ze een kunstwerk op zo’n eerste zondag.

Andere kunstenaars sloten zich met velen aan en een veelbewogen periode brak aan.

Jarenlang kwamen op een groot aantal ateliers de geïnteresseerde bezoekers rondkijken en praten en er kwamen verkopen en opdrachten uit voort.

De laatste jaren was de club klein maar stabiel, liet nooit verstek gaan en ontving gastvrij en enthousiast de bezoekers.

Na zoveel jaar wil men wel eens wat anders.

Helemaal afgelopen is het echter nog niet , want in maart 2012 hebben de kunstenaars van ‘Open Ateliers Groningen City’ een gezamelijke expositie in de Wallstreet Studio aan de Boteringeplaats in Groningen. Misschien een mooie feestelijke afsluiting of tevens het begin van een nieuw initiatief.

Verder blijft de website gewoon in de lucht en de ateliers nog steeds open voor bezoekers en ook groepen, maar dan op afspraak.