nieuws

10 mei 2013, 10:10

Oostwand Grote Markt: waar blijven de concrete plannen en gebruikers?

Misschien wel het belangrijkste, en in elk geval meest beeldbepalende nieuwbouwproject van Groningen – dat is de vernieuwing van de oostzijde van de Grote Markt. Nog steeds is onduidelijk hoe de definitieve ontwerpen er uit komen te zien. De Stadspartij Groningen meldt nu dat ook nog niet bekend is wie de gebruikers worden, van dit overigens niet door de gemeente, maar door Volker Wessels gefinancierde project.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Raadsfractie van de Stadspartij is ongerust over het uitblijven van plannen voor de Oostwand van de Grote Markt.  De Stadspartij vraagt de wethouders om concrete namen te noemen van gebruikers van de geplande gebouwen aan de Oostwand van de Grote Markt. Hieronder de vragen van de Stadspartij:


‘Dat er een studentensociëteit komt is zeker. Maar staat al het andere nog steeds op losse schroeven?
Wordt daar in deze crisistijd nog wel gebouwd wanneer er geen potentiële huurders zijn?

Hoe kan er binnenkort met de bouw van panden worden begonnen wanneer niemand weet hoe die panden in 2015 gebruikt moeten gaan worden? Moeten we geloven dat Volker Wessels daar een serie verdiepingen op elkaar stapelt en dat die, naar keuze, een hotel, een kantoorgebouw of een restaurant kunnen worden? Dat is ongeloofwaardig want verschillende gebruikers stellen heel andere eisen.


Het lijkt erop dat de Oostwand het voorbeeld van het omstreden Groninger Forum gaat volgen; er komt wel beton, maar het ontbreekt aan inhoud. Anders dan bij het mislukkende overheidsproject Forum is er bij het bedrijfsleven niemand die in  leegstand investeert.
Fractievoorzitter Robert Prummel is bang dat de bouwers zich van de Grote Markt zullen terugtrekken. Wanneer er gebouwd wordt zonder dat het gebruik duidelijk is krijgen we op de mooiste plek van de stad niets als lege verdiepingen, een tweede Hunzehuis, net als bij het Hoofdstation.’