nieuws

03 sep 2001, 00:12 door Robert Jan Oosterhaven

Oost-Groningse communisten geven zomerse bijscholing

De communisten van de NCPN organiseren aankomend weekend een zomerscholing in het Oost-Groningse bolwerk Reiderland. Op het programma staat onder meer een historische uitje langs plekken die een rol speelden in de communistische strijd in Oost-Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Doel van deze ‘opfriscursus communisme’ is het bepalen van de partijstandpunten. De vijfentwintig deelnemers aan de zomercursus zullen van donderdag tot zondag discussiëren over openbaar vervoer, de vreemdelingenproblematiek en ruimtelijke ordening. “Dat zijn punten waar we als partij nog geen duidelijk standpunt over hebben”, zegt Jan Ilsink, lid van het partijbestuur van de NCPN.
De NCPN is traditioneel sterk in Oost-Groningen. Door de scherpe tegenstelling begin vorige eeuw tussen de arme landarbeiders en de herenboeren en het optreden van de charismatische voorman Fré Meis in de jaren zeventig werden velen communist. Voor deze tijden is ook aandacht tijdens dit weekeind. “Oude kameraden gaan ons plekken tonen waar de strijd zich heeft afgespeeld”, zegt de Haagse Ilsink vol verwachting. Sinds 1999 kent Nederland twee kleine communistische partijen, beide vooral actief in Oost-Groningen: de NCPN, die zich in 1992 afsplitste van de in Groenlinks opgegane CPN en de Verenigde Communistische Partij (VCP), die zich weer afsplitste van de NCPN, omdat deze teveel compromissen zou sluiten in de Oost-Groningse gemeentepolitiek. “De VCP weet niet wat ze zeggen”, bezweert Hans Heeres, NCPN-gemeenteraadslid in Reiderland. “Wij hebben onze idealen niet achter ons gelaten.”
Beide partijen hopen in de gemeenteraadsverkiezingen veel stemmen te winnen met hun verzet tegen de komst van ‘de blauwe stad’, een plassen- en recreatiegebied met luxewoningen in deze streek. Toen de NCPN zich eerder onder bepaalde voorwaarden vóór de Blauwe Stad uitsprak, verloor zij veel steun. Toen niet aan de voorwaarden werd voldaan, spraken de communisten zich alsnog uit tegen de Blauwe Stad.