nieuws

29 jun 2010, 10:10

Sjoerd Kooistra was gehaat en geliefd

Horecatycoon Sjoerd Kooistra is overleden. Hij werd maandagmiddag dood aangetroffen in zijn villa in het Gelderse Ubbergen. De politie heeft nog niet naar buiten gebracht wat de oorzaak is van Kooistra’s overlijden, maar zijn advocaat en goede vriend Oscar Hammerstein gaf in een reactie aan te denken dat de horecamagnaat zichzelf van het leven heeft beroofd. Volgens Hammerstein werd het hoogoplopende conflict met bierbrouwer Heineken zijn cliënt teveel en had hij aangegeven zelf een uitweg te zullen zoeken. 'Heineken heeft hem vermoord' zei de bekende strafpleiter afgelopen nacht bij het huis van Kooistra. De reacties op de dood van de kroegenmagnaat lopen uiteen, zoals de meningen over hem dat ook al tijdens zijn leven deden. Velen zagen in hem de personificatie van succesvol ondernemerschap, anderen zagen hem als meedogenloze witteboordencrimineel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De in Emmen geboren Kooistra was al sinds de verwerving van zijn eerste café (Bommen Berend in Groningen) een omstreden figuur in de horecawereld. Hij verdiende over de jaren vele miljoenen euro’s met het opkopen en reorganiseren van slecht lopende zaken die hij vervolgens verpachtte. In totaal verwierf Kooistra zo een portfolio van tientallen etablissementen in verschillende steden. Een aantal van die zaken ging snel failliet, waarna Kooistra gewoon weer een nieuwe pachter zocht en zelf buiten schot bleef. Door die manier van werken stond hij bij velen bekend als een keiharde en meedogenloze zakenman.

Het conflict met Heineken, dat volgens Kooistra’s advocaat Oscar Hammerstein de aanleiding zou zijn geweest voor zijn mogelijke zelfmoord, ging over miljoenen euro’s die de horecatycoon de bierbrouwer nog schuldig zou zijn. Op 19 mei ontruimde Heineken, met toestemming van de rechter, twee Amsterdamse panden van Kooistra. Volgens Hammerstein waren de eisen van Heineken dusdanig dat Kooistra zijn hele hebben en houden kwijt zou raken. In totaal had hij een huurachterstand van één miljoen euro. Maar volgens Heineken had Kooistra naast de huurschuld ook nog vele miljoenen euro’s aan andere schulden. Daarnaast eiste ook brouwerijconcern InBev geld van hem.