nieuws

18 okt 2001, 00:12

Ook Groningers vast voor dreigementen

De politie heeft in Arnhem en in Groningen in totaal vier mensen aangehouden die valse bommeldingen of andere dreigementen hebben gedaan. Dat meldde het Openbaar Ministerie woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie in Arnhem hield in de nacht van dinsdag op woensdag twee inwoners van die stad aan, omdat zij worden verdacht betrokken te zijn geweest bij dreigementen in verband met ,,de gebeurtenissen in Afghanistan''. De politiemensen die in de woning van de verdachten zijn geweest, werden na afloop ontsmet. De brandweer en de GG en GD hebben bij de aanhouding assistentie verleend. Volgens het OM zijn de verdachten een 32-jarige man en een 29-jarige vrouw. Bij hun aanhouding zijn ook ,,voorwerpen'' in beslag genomen.
Het OM wil verder geen mededelingen doen. Justitie gaat niet in op de vraag of er schadelijke stoffen, zoals de antrax-bacterie die miltvuur veroorzaakt, in het huis zijn aangetroffen. Ook geeft ze desgevraagd geen toelichting op de achtergrond van de verdachten. Er wordt verder niets gezegd over de dreigementen die door de twee inwoners van Arnhem zouden zijn gedaan.
Woensdag werd ook bekend dat de politie vorige week in Groningen twee jongens van 15 en 17 jaar aanhield voor valse bommeldingen. De twee hebben bekend de meldingen per e-mail te hebben verstuurd. De jongens hebben verklaard dat de bommeldingen als een grapje waren bedoeld. ,,Naar hun zeggen hadden ze niet bij de gevolgen stilgestaan en hebben ze erg veel spijt'', laat het landelijk parket weten. Ze worden toch strafrechtelijk vervolgd, benadrukt het OM. Dat gebeurt omdat ze volgens justitie dreigden met een misdrijf waardoor de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar wordt gebracht.
,,Bommeldingen leiden tot ontwrichting van het maatschappelijk leven en verspreiding van gevoelens van onrust'', staat in een persverklaring van het landelijk parket. Naar alle plegers van bommeldingen wordt volgens justitie dan ook een opsporingsonderzoek ingesteld. Dat geldt ook voor de afzenders van pakketjes en brieven met poeder, die inspelen op de angst voor besmetting met de miltvuurbacterie.
Justitie laat weten dat politie, justitie, brandweer en GGD op dit moment ongekend veel werk hebben aan de meldingen van pakketjes met een verdacht poeder en mogelijke besmetting met miltvuur. ,,Het risico bestaat dat na een golf van loze alarmeringen een serieuze besmetting met de dodelijke bacterie over het hoofd wordt gezien.''