nieuws

09 aug 2000, 00:12

OOG ontwijkt dure digitale KPN-radiolijn met technische truc

De lokale televisieomroep OOG-radio in Groningen omzeilt een forse kostenpost met een slimme technische oplossing. Omroepen in het hele land krijgen een fikse rekening te verwerken als per 15 september verouderde radiolijnen door KPN afgesloten worden en er wordt overgegaan op dure digitale lijnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

OOG wil een veel goedkopere kabelverbinding gebruiken, zoals die ook naar de Groningse huishoudens gaat, om zodoende een bedrag van enkele tienduizenden guldens in eigen zak te houden.
Het signaal van de studio aan de Akkerstraat gaat momenteel via een glasvezelkabel naar kabelbedrijf Essent aan het Winschoterdiep. Vanaf daar gaat het signaal via een oude zogeheten analoge lijn naar de zender op het dak van het voormalige Vrouwengasthuis.
Het vervangen daarvan door de digitale verbinding kost tienduizenden guldens. ‘Daarom gaan we het signaal gewoon van de kabel halen, dat is goedkoop en te realiseren door onze goede samenwerking met de kabelexpolitant’, aldus OOG-directeur Geert Lameris. Binnenkort wordt het signaal via een radiotuner van de kabel gehaald en vervolgens de ether in gestuurd. Lameris: ‘Een oplossing die relatief eenvoudig is’.
De zogeheten analoge radiolijnen worden door sommige kleine radiostations reeds tientallen jaren lang gebruikt om het radiosignaal van de studio naar de zender te sturen. KPN vervangt de verouderde techniek door hypermoderne digitale verbindingen, zoals de grote omroepen die gebruiken. Lokale omroepen krijgen daardoor te maken met een investering van tienduizenden guldens, voor de kleinste zenders een groot deel van het jaarbudget.
KPN zegt tegemoet te komen aan de klachten over deze installatiekosten van de kleine zenders. ‘Het bedrijf is bereid de kosten te delen van de aanschaf van de nieuwe benodigde apparatuur’, aldus KPN-woordvoerder Michel Hueber. Schakelkasten maken het geluidssignaal uit de radiostudio geschikt voor de digitale lijnen. De prijs daarvan bedraagt enkele tienduizenden guldens. Reden te meer te zoeken naar een goedkoper alternatief door ‘jouw zender in de stad’.
Het aanhouden van de analoge verbindingen door KPN zit er niet in. ‘We lijden verlies op dit soort lijnen, dus bedrijfseconomisch kan het niet meer uit’, aldus Hueber.