nieuws

11 okt 2001, 00:12

Onverwacht goed jaar voor garnalenvissers na slecht begin seizoen

Het is toch een uitstekend vangstseizoen gebleken voor de garnalenvissers in het land. Dit meldt directeur H. Nienhuis van het garnalenverwerkend bedrijf Heiploeg B.V. in Zoutkamp, een van de grootste garnalenleveranciers in Europa. De garnalenvissers hadden woensdag reeds hun weekquotum Noordzeegarnalen gevangen. Deze topvangst is verrassend, want het voorseizoen was slecht. Pas vanaf juli werd per week meer aan land gebracht en bleek het mogelijk het quotum vlot te vangen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Het is in dit vak niet te voorspellen hoe de vangst uitpakt,’’ zegt Nienhuis. ,,De levenscyclus van garnalen is maar een half jaar tot een jaar, dus je kunt voor een volgend jaar niet voorspellen wat de vangst zal zijn. De opbrengst wordt door allerlei onvoorspelbare factoren beïnvloed, zoals de temperatuur.’’
Nienhuis verdiende in de eerste helft van het jaar geen droog brood met zijn onderneming. ,,De vangst viel enorm tegen, waardoor de prijs van een kilo ongepelde garnalen twintig gulden werd. Dat is nu 6,5 gulden.’’ Vissers wisten ondanks de kleine vangst door de hoge prijs toch nog omzet te draaien, maar voor verwerker Heiploeg was dat moeilijk.
Volgens afspraken in de sector vangen vissers deze weken niet meer dan 2,5 ton garnalen per schip per week om de prijs hoog te houden. Ze mogen drie ton per week per schip vangen. Deze afspraken zijn gemaakt met vissers uit Nederland, Denemarken en Duitsland.