nieuws

19 jul 2001, 00:12

Onrust bij Groningse tippelaarsters na zevende moord op prostituee

Bij tippelaarsters werkzaam aan de tippelzone aan de Bornholmstraat in Groningen is grote onrust ontstaan na de moord op een 34-jarige Groningse prostituee.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vrouw, die als werknaam Sacha gebruikte, was jaren werkzaam aan de tippelzone. Haar lichaam werd dinsdag ontkleed aangetroffen in een kanaal in de buurt van Groningen. Zij is de zevende prostituee die in acht jaar tijd is vermoord. Drie keer eerder werd het stoffelijk overschot van een prostituee in een van de kanalen in Groningen aangetroffen.
Volgens de Belangengroep Groningse Tippelaarsters is er grote ongerustheid ontstaan bij de circa 25 vrouwen die de tippelzone als hun werkterrein gebruiken. Die tippelzone werd enkele jaren geleden ingesteld om de overlast van het tippelen in de binnenstad van Groningen tegen te houden.
Het is nog niet bekend hoe de 34-jarige Groningse precies om het leven is gekomen. Maar mocht blijken dat zij met een klant is meegereden en haar werk dus buiten de tippelzone wilde verrichten, dan is dat volgens voorzitter Harry Mik van de Belangengroep heel begrijpelijk. ‘Het is geen pretje om op een koude tippelzone te moeten werken. Het is er te koud, winderig en afgelegen. Daardoor komen er te weinig klanten, en aangezien de vrouwen moeten scoren, wijken ze uit naar andere, minder veilige plekken of gaan met de onbekende klant mee’, aldus Mik. Hij vindt daarom dat de veiligheid van de tippelaarsters het best bevorderd kan worden door een tippelzone als een bedrijf te beschouwen en te zorgen voor aanzienlijk betere werkomstandigheden voor de tippelaarsters en een minder nadrukkelijke en klanten-afschrikkende aanwezigheid van de politie.