nieuws

25 aug 2001, 00:12

Onopgeloste verdwijning Gronings jongetje onderwerp van stuk in Muziekkoepel op 25 augustus

Op zaterdag 25 augustus aanstaande zal in de Muziekkoepel in het kader van het project Format 3000 een filmische ode aan een vergeten feit uit de Groninger geschiedenis te zien zijn: de onopgeloste verdwijning van een kind in 1981.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

L-2 (een multimedia samenwerkingsverband tussen beeldend kunstenaar Wim Jongedijk en geluidskunstenaar Paul Carrière) zal tussen 21.30 en 23.30 in de Muziekkoepel aandacht besteden aan dit intrigerende stukje Groninger geschiedenis.
Op zondag 5 september 1981 verdween op raadselachtige wijze een 7 jaar oud jongetje, vlak voor zijn woning in de stad Groningen. Het gebeurde op klaarlichte dag, vlak voor de ogen van de vader, die het kind stond uit te zwaaien toen het naar een feestje van een buurjongetje zou gaan. Bijgaande foto werd door de vader genomen op het moment dat het kind verdween. "Alsof de lucht eerst vloeibaar werd, waarin hij vervolgens oploste", aldus de vader.
Tot op heden is het jongetje niet terug gevonden. Van de gele ballon die het jongetje vast had (zie foto) heeft de vader alleen een stuk aan een touwtje teruggevonden. Het touwtje was aan het einde licht verbrand. De man kreeg weinig weerklank voor zijn verhaal bij de autoriteiten en heeft zelfs een tijd als verdachte in hechtenis doorgebracht. De man verkiest anoniem te blijven.
L-2 wil met deze installatie de aandacht vestigen op een vergeten feit uit de Groninger geschiedenis waar tot op heden nog steeds geen verklaring voor is gevonden. Het is tevens een filmisch-po√ętische reflectie op de vader die nog steeds op zoek ia naar zijn kind. Zie ook: 'Kind opgelost in niets' (Nieuwsblad van het Noorden, 8-9-'81, pagina 7) en 'TBR dreigt voor vader van verdwenen kind' (NRC Handelsblad, 14-11-'81, pagina 13).