nieuws

02 jun 2000, 00:12

Ongeëvenaarde collectie Japanse prenten en porselein in Groninger Museum

Honderdvijftig stukken Japans exportporselein en unieke achttiende en negentiende-eeuwse prenten zijn vanaf 4 juni te zien in het Groninger Museum. Op de tentoonstelling zijn topstukken samengebracht uit openbare en particuliere collecties uit de hele wereld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er zijn prenten te zien van voorname artiesten als Hokusai, Eisen, Hiroshige en Toyokuni. De tentoonstelling is de eerste in het nieuwe prentenkabinet van het museum.
‘Het is voor het eerst dat in ons land zoveel topstukken exportporselein bijeen zijn. En het zal niet meer zo snel gebeuren’, aldus samensteller en conservator van het Groninger Museum prof. dr. Christiaan Jörg. Hij is de wereldwijd erkende specialist op het gebied van Japans en Chinees exportporselein. Jörg speurde in de collecties van musea als het Rijksmuseum Amsterdam, het Princessehof Leeuwarden en de belangrijke eigen collectie van het Groninger Museum.
Pronkstuk op de tentoonstelling is een onlangs verworven enorme wapenschotel van Japans porselein uit 1705. De schotel is voorzien van het familiewapen van Nicolaas van Bambeeck (1665-1722), die een van de burgemeesters van Amsterdam was.
Dit jaar bestaan er vierhonderd jaar banden tussen Japan en Nederland. De expositie in het Groninger Museum is een van de activiteiten om dit te herdenken. De tentoonstelling loopt van 4 juni tot en met 10 september en is geopend van dinsdag tot en met zondag.