nieuws

17 sep 2000, 00:12 door André Spaansen

Onderzoek toekomst Hortus na seizoen met dramatisch lage bezoekersaantallen

Botanische tuin de Hortus in Haren verkeert na een seizoen met zwaar tegenvallende bezoekersaantallen in grote problemen. De betrokken overheden willen snel duidelijkheid over de toekomst van de klassieke tuin. De gemeente Haren, de provincie en het Hortusbestuur doen momenteel onderzoek. Binnen een aantal maanden moet duidelijk zijn of het zin heeft een overbruggingskrediet van nog onbekende grootte te verstrekken, stelt de gemeente Haren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hoewel de provincie en de gemeenten Haren en Groningen geen geld willen steken in de exploitatie, wordt niet verwacht dat één van de drie grootste toeristische attracties van het Noorden de poorten moet sluiten. ,,Wel kan het karakter van de tuin veranderen’’, aldus wethouder M. Verbeek van Haren. Verbeek wil meer populaire activiteiten in de tuin die grote groepen mensen trekken, zoals de bekende jaarlijkse ijsbeeldententoonstellingen.
Hortusdirecteur M. Drissen erkent de problemen: ,,De forse daling van het bezoekersaantal komt mede door het slechte weer. Maar het probleem is breder en daarom investeren we nu miljoenen guldens in structurele verbeteringen om de tuin aantrekkelijker te maken’’.* De gemeenten Groningen en Haren hebben in een eerdere fase reeds 4,5 miljoen gulden subsidie toegezegd. De provincie stelt dat de Hortus rendabel moet worden en dat het verstrekken van subsidies niet onbeperkt zal voortduren. Vorig jaar bezochten 200.000 mensen de Hortus, dit zomerseizoen 70.000. Ook een goed naseizoen kan dit niet meer goedmaken, verwacht Drissen.