nieuws

18 sep 2001, 00:12

Onderzoek RUG: Hormonengebruik oudere vrouwen verhoogt risico hart- en vaatziekten

Hormonengebruik na de overgang kan het risico op hart-en vaatziekten verhogen. Een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft aangetoond, dat vrouwen die hormonen slikken voor overgangsklachten vaker microalbuminurie hebben.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit zijn kleine hoeveelheden eiwit in de urine, die een eerste voorteken zijn van hart- en vaatschade. ,,Tot voor kort ging de medische wereld ervan uit dat het gebruik van hormonen tijdens of na de menopauze niet alleen helpt tegen overgangsklachten, maar tevens bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten,’’ aldus onderzoeksleider prof. L. de Jong-van den Berg. Uit het onderzoek blijkt nu dus dat het geven van hormonen eerder een schadelijk effect, dan een beschermend effect heeft.
De medische gegevens van achtduizend mensen uit Groningen zijn onderzocht tijdens het zogeheten PREVEND onderzoek van de afdeling Farmaco-epidemiologie van de RUG en het Academische Ziekenhuis Groningen (AZG), dat sinds 1997 heeft gelopen. Er is onder meer gekeken naar urinemonsters die de deelnemers inleverden. Uit de vergelijking van vrouwen die hormonen tegen overgangsklachten kregen met seksegenoten die dat niet kregen zijn deze opzienbarende conclusies getrokken.
,,Elk geneesmiddel heeft zowel positieve als negatieve effecten. Zo is bij hormoongebrek onder andere de kans op borstkanker verhoogd. Als positief effect werd altijd het beschermende effect op hart-en vaatziekten genoemd. Daarin komt nu verandering’’, aldus de onderzoekers. Omdat er niet specifiek voor dit beschermende doel hormonen worden voorgeschreven, verwachten de Groningers niet dat het aantal patiënten dat met hormonen behandeld zal worden in de toekomst zal dalen als gevolg van de nieuwe bevindingen. Het onderzoeksteam publiceert de onderzoeksresultaten deze week in het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine.